ОРГАНІЗАЦІЯ

 

ХАРЧУВАННЯ


Харчування в дошкільному навчальному закладі  здійснюється на підставі наступної нормативної бази:

           Закони України

"Про безпечність та якість харчових продуктів" (затверджено 23 грудня 1997 р. №771/97-ВР (у редакції закону України від 6 вересня 2005 р. №2809-IV));

"Про дитяче харчування" (затверджено 14 вересня 2006 р. №142-V);

"Про дошкільну освіту ст. 35" (затверджено 11 липня 2001 р. №2628-ІІІ);

"Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (затверджено 24 лютого 1994 р. №4004-ХІІ);

"Про захист населення від інфекційних хвороб" (затверджено 6 квітня 2000 р. №1645-ІІІ);

"Про захист прав споживачів" (затверджено 12 травня 1991 р. №1023-ХІІ);

"Про освіту ст. 25" (затверджено 23 травня1991 р. №1060-ХІІ);

"Про охорону дитинства" (затверджено 26 квітня 2001р. №2402-ІІІ);

"Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (затверджено 26 квітня 2001 р. №2400-ІІІ).

Постанови Кабінету Міністрів України

"Про затвердження наборів продуктів харчування,"наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення (затверджено 14 квітня 2000 р. №656);

"Про затвердження Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей" (затверджено 22 січня 1996 р. №116);

"Про затвердження Порядку подання фінансової звітності" (затверджено 28 лютого 2000 р. №419);

"Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів" (затверджено 26 серпня 2002 р. №1243);

"Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (затверджено 21 травня 1992 р. №258);

"Про реалізацію ст.28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"" (затверджено 26 липня 2006 р. №1023).

Спільні накази Міністерств України

"Про затвердження Інструкції з організаціїї харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" (Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту № 202/165 ( z0440-13 ) від 26.02.2013);

"Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах" (затверджено Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров'я України від 1 червняня 2005 р. №242/329).

           Накази Міністерств України

"Про затвердження порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах" (затверджено Міністерством освіти і науки від 21 листопада 2002 р.№667).

          НОРМИ

         постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» № 305 від 24.03.2021 р.;

         ПОСТАНОВА Кабінету Міністрів України від 21 травня 1992 р. №258 Київ

"Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб. які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" зі змінами, внесеними згідно з Постановами КМ №4 (4-93-п) від 05.01.1993 р. №931 (931-2005 - п)  від 16.09.2005 р. зі змінами, внесеними згідно з Постановами КМ №211 (211-2007-п) від 14.02.2007 р. №35 (35-2012 - п)  від 25.01.2012 р.


            Харчування дітей проводиться згідно зі спільним наказом МОН України та МОЗ України №298/227 від 17.04.2006 та з наказом №202/65 від 26.02.2013 "Про затвердження змін до     Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах . При наявності довідки від лікаря здійснюється дієтичне харчування, яке передбачає зміну технологій приготування страв (готуються тушковані, варені страви). Всі діти отримують триразове харчування.

Раціональне  харчування - це харчування здорових дітей, що повністю відповідають віковим фізіологічним потребам організму в основних  речовинах і енергії.  Залежно від віку діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, живильних, мінеральних речовин і вітамінів.

Білки - є життєво - необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток , тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гармонів, гемоглобіну крові  вони формують з"єднання , які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у пороцесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоїнні організмом вітаміну С. 

Жири - є джерелом енергії , вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. 

         Вуглеводи - головне джерело енергії, разом з білками й жирами беруть участь  в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів.


         Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі.

 Режим харчування дітей в дошкільному навчальному закладі № 6 «Васильок» відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений завідувачем. Графік видачі їжі затверджується завідувачем закладу. 

Харчоблок забезпечений достатньою кількістю кухонного посуду, інвентарю, санітарним і спеціальним одягом (халати, фартухи, хустки, ковпаки тощо) все промарковане, використовується лише за призначенням та замінюються при забрудненні.

Згідно норм на харчоблоці знаходяться всі необхідні миючі, дезінфікуючі засоби та методичні рекомендації по їх застосуванню, розроблені на основі «Регламенту із застосування дезінфікуючих засобів». Санітарно-гігієнічний стан харчоблоку та допоміжних приміщень відповідає вимогам «Санітарних правил» та охорони праці.

      Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є: енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей, збалансованість та максимальна різноманітність раціону, технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність, забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

        В ДНЗ ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню; щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад для дітей відповідно до затверджених норм харчування; кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.

 Знайомтеся:

смачні і корисні страви для наших малят готують кухарі

Бахмацька С.В.,

Грушко Т.В.

Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування.

Об'єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад на протязі дня. Бракеражною комісією дошкільного навчального закладу здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

       Термін реалізації визначається підприємством, постачальником, тому продукти харчування з обмеженим терміном реалізації (молоко, кисломолочні продукти, м'ясо, ковбаса, риба, тощо) реєструється в журналі «Журнал бракеражу сирих продуктів», де обов'язково фіксуються дати та час останнього терміну реалізації.

    Завгосп та сестра медична з дієтичного харчування ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо. Завгосп дотримується термінів реалізації продуктів, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.

Медична сестра з дієтичного харчування - 

Глушко В.І.

Завідувач господарства -

Спічка В.Г.



Безпека і якість продуктів харчування та продовольчої сировини залежить від умов їх зберігання, у тому числі від температури, вологості. Комора на харчоблоці, де зберігаються продукти харчування, мають достатню вентиляцію, суха та з природнім освітленням. Стан овочів при зберіганні контролюється 1-2 рази на тиждень.

Сестра медична контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Кухарі закладу відповідають за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху. Мікробне забруднення продуктів, що виникає при їх первинній обробці, ліквідується наступною термічною обробкою.

Завідувач, сестра медична, вихователі груп дошкільного закладу проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім'ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. 

        Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в інформаційних куточках груп та харчоблоку щодня розміщується меню.


РЕКОМЕНДАЦІІ БАТЬКАМ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

1. Пам'ятайте, що раціональне харчування – одна з основних умов здоров΄я людини, її довголіття, плідної праці.

2. Поєднуйте у їжі, в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.

3. Дотримуйтесь режиму харчування. Зумійте переконати свою дитину споживати всі пропоновані їй страви, навіть ті, які вона не любить, але які для неї необхідні й корисні.

4. Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, коли вона попросить їсти. Ласкаво поясніть, що їсти треба у відведений для цього час.

5. Давайте тільки ту кількість їжі, яку дитина з΄їдає із задоволенням.

6. Утримуйтесь від розмов про те, що дитина мало або майже нічого не їсть, бо вони шкідливі.

7. Дотримуйтесь навичок гігієни харчування і виробляйте їх у дітей.

8. Пам'ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися виделкою, ложкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.

9. Підкреслюйте необхідність добре пережовувати їжу, не вживати надто гарячої чи холодної страви, не відкушувати великих шматочків, жувати із закритим ротом.

10.Не забувайте, що найкориснішими є ті овочі і фрукти, які властиві нашому регіону, ростуть у наших садах.

11.Серйозним недоліком харчування є „прихований голод” – дефіцит йоду, який може привести до незворотних процесів в організмі дитини. Вживання в їжу йодованої солі – вихід з даної ситуації.

12. Їжу завжди тримайте закритою, особливо в літній період.

         13.Не слід вживати в їжу продуктів глибокого замороження, незнайомих грибів, продуктів з великим вмістом солі, недостатньо прожарені або проварені м΄ясо, рибу, сиру воду.


Як запобігти харчовим отруєнням

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.

- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.

- Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.

- Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.

- Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.

- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.